Rólunk

Miért jók a kádak és mire képes a víz “ereje”?

A Mattesz-módszer vízi lebegési formája lehetővé teszi a babák számára, hogy több síkban is felfedezzék a testmozgásokat. Egy ilyen felfedezés nem lehetséges a kisbabák számára a vízben tapasztalt súlytalanság nélkül, mivel egyszerűen nem elég erősek ahhoz, hogy a gravitációval szemben mozogjanak. Az ellenállás, amit izmaik tapasztalnak, ismét a testüket vízben mozgatják, szintén kiváló gyakorlást biztosít. A tapasztalat az, hogy a lebegés és gyakorlatok nagymértékben javítják a babák erejét és koordinációját. Valamennyi szülő szerint valóban javítja az alvást és csökkenti a hasi problémákat és a kólikás típusú tüneteket. A meleg víz lazító hatású és jót tesz az alvásritmusnak. Erősíti a baba tüdejét, izmait és szívét mivel a lebegés nagy mozgást igényel, így a baba jól elfárad tőle .
A hidroterápia, mint a hagyományos terápia kiegészítője, nagy lehetőségeket kínál, hogy a fejlődő agyban további érzékszerveket például a hőérzetért felelőst, propriocepciót és tapintást serkentsen. A Mattesz Baby Spa új utat mutat abban, ahogy a csecsemők és szüleik pozitív, csodálatos élményt kapnak, amely valószínűleg messzemenően hat a gyermek érzelmi és szociális fejlődésére.
A jó közérzetet fokozhatja a színterápia, amely kihat a gyermekre és a mellette felügyelő felnőttre is. A színterápia egyben nyugtató, stresszoldó hatású. A terápia feltöltheti az ember energiamezőit, jobb kedvre deríthet, növelheti a szervezet immunitását a betegségekkel szemben, így egészségjavító hatása is lehet.
A képzett, tapasztalt személyzet kezében a csecsemők és szüleik élvezhetik a gyermek fizikai és érzelmi függetlensége felé tett első „lépéseket”. A víz, mivel a csecsemő már a méhben ismeri, rendkívül alkalmas közegnek tűnik ezen első „lépések” megtételére, mivel biztonságot nyújt az anyaméhhez való asszociációihoz, ugyanakkor nagyobb mozgásszabadságot biztosít, mint amennyit az anyaméh megenged.

Foglalkozásaink

Az a tény, hogy a csecsemők képesek elindítani és fenntartani saját mozgásukat a vízben, minden bizonnyal fel kell, hogy erősítse testük és lelkük, mint a mozgás „ágenseinek” tudatát, vagyis „azzal tudok előre menni, ha a lábaimat így vagy úgy mozgatjuk”. Ebből az következik, hogy az ilyen korai tapasztalatok előfutárai lehetnek olyan tartós tulajdonságoknak, mint az öntudat és az önbizalom.
Mivel a foglalkozás új és kellemes módot kínál a csecsemők és szüleik interakciójára, potenciálisan forrása lehet a szülő-gyermek kötelékek megerősítésének. Akár gyógyító élményként is szolgálhat, ha a születési folyamathoz és/vagy a születés utáni időszakhoz negatív tapasztalatok vagy traumák kapcsolódnak. Ennek értelmében a Mattesz Baby Spa élményének és a támogató által végzett kellemes tevékenységnek az eredménye rendkívül terápiás hatású. A vízben való mozgás örömei és az élvezetes tonizáló masszázs csak egy része a teljes élménynek. Ezen túlmenően a csecsemőknek a szüleik által adott jelzések, hogy válaszaik figyelmet és gyakran elismerő mosolyt kaptak. Ezek a jelzések segítenek megerősíteni a „csecsemő teljességét”, mint egy társadalmi esemény aktív résztvevőjét.

Családi program

A Mattesz Baby Spa programja tökéletes egy apa és gyermeke jó kapcsolat kialakítására. Mivel az apák gyakran nehezen tudnak annyit foglalkozni egészen kicsi csecsemőikkel, mint amennyit szeretnének, ezért megfelelő lehetőségeket kell biztosítani számukra. Ebből a szempontból a Spa minden bizonnyal ideális módja annak, hogy az apákat bevonják a csecsemőikkel való kellemes időtöltésbe.
Végül szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Baby Spa sokkal többet kínál, mint a csecsemők testi egészségének előmozdítása. E tekintetben úgy érezzük, hogy az „egész” foglalkozást figyelembe kell venni, különösen a szülők és gyermekeik élményének minőségét. A Mattesz Baby Spa-ban lévő élmény szociálisan és érzelmileg rendkívül előnyös lesz a gyermek fejlődése szempontjából, különösen, ha hosszú távon csoportos élményként (úszásként) folytatják.

Mattesz módszer

Egyénre szabott játékos mondókák, gyakorlatok a baba mentális és fizikális állapotának megfelelően, már a köldök begyógyulása után (kb. 2 hetes kor). A foglalkozások bemelegítő babatornával kezdődnek, majd vízi mozgásfejlesztés zajlik mondókákra. A mozdulatsorok relaxációs fényterápiával és lazító pezsgőfürdővel folytatódnak, végül a babák kényeztető masszázst kapnak.